Historien bak Marilyn Monroe

Marilyn Monroe var en modell og filmskuespiller fra USA, som er en av vår tids største populærkulturelle ikoner. Hun utmerket seg i flere roller på 1950-tallet og levde et turbulent liv i rampelyset.

Fra fotomodell til komedie
Hun ble lansert som fotomodell og pin-up i 1945 og fikk kontrakt med Twentieth Century-Fox hvor hun spilte småroller fra 1948. Etter en håndfull biroller, blant annet i John Hustons The Asphalt Jungle (Asfaltjungelen, 1950) og Joseph Mankiewicz' All about Eve (Alt om Eva, 1950), ble hun lansert som 1950-årenes sexsymbol med stor suksess. I 1953 prydet hun historiens første forside av Playboy.

Med en magnetisk utstråling og god sangstemme spilte hun blondiner på millionærjakt i lettbente komedier som Gentlemen Prefer Blondes (Herrer liker blonde piker, 1953) og How To Marry a Millionaire (Gift deg med en millionær, 1953). Monroe bekreftet sitt talent for komedie i både The Seven Year Itch (Gresskar i nød, 1955), Bus Stop (1956) og særlig i sin Golden Globe-vinnende rolle som sårbar og drikkfeldig sangerinne i Billy Wilders farse Some Like It Hot (Noen har det hett, 1959).Turbulent privatliv
I januar 1954 ble hun gift med baseballstjernen Joe DiMaggio. Ekteskapet ble gjenstand for en enorm oppmerksomhet fra media og ble oppløst i oktober året etter. Monroe mislikte det stadig økende presset som Hollywood-yndling. Hun var plaget av sykdom, fikk problemer med smertestillende medisiner og alkohol og fikk etter hvert et rykte på seg for å være vanskelig å samarbeide med.

I 1956 inngikk hun et overraskende ekteskap med dramatikeren Arthur Miller. Han skrev manus til hennes siste film, Hustons The Misfits (Uten feste, 1960), hvor hun spilte mot Clark Gable og Montgomery Clift.

Monroe døde av en overdose medisiner, og dødsfallet ble vurdert som et mulig selvmord. Siden har Marilyn Monroe blitt dyrket som en av århundrets klassiske populærkulturelle ikoner, og en rekke bøker er blitt publisert om livet hennes. En statue av henne laget av Nils Aas ble avduket i Haugesund i 1994, med henvisning til hennes mulige norske aner.

I månedene etter hennes død skapte kunstneren Andy Warhol over 20 silketrykk av Monroe, alle med utgangspunkt i det samme portrettet av skuespilleren fra 1953, som siden har blitt ikoniske. I Monroe så Warhol en person som var en blanding av de to temaene som opptok virket hans mest: døden og kjendisdyrkelse.